Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet.
“An energy-unrestricted Mediterranean diet,
supplemented with extra-virgin olive oil or nuts, resulted in a substantial
reduction in the risk of major cardiovascular events among high-risk persons”.
Observational
cohort studies and a secondary prevention trial have shown an inverse
association between adherence to the Mediterranean diet and cardiovascular
risk. We conducted a randomized trial of this diet pattern for the primary prevention
of cardiovascular events.
In a
multicenter trial in Spain, we randomly assigned participants who were at high
cardiovascular risk, but with no cardiovascular disease at enrollment, to one
of three diets: a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil,
a Mediterranean diet supplemented with mixed nuts, or a control diet (advice to
reduce dietary fat). Participants received quarterly individual and group
educational sessions and, depending on group assignment, free provision of extra-virgin
olive oil, mixed nuts, or small nonfood gifts. The primary end point was the
rate of major cardiovascular events (myocardial infarction, stroke, or death
from cardiovascular causes). On the basis of the results of an interim
analysis, the trial was stopped after a median follow-up of 4.8 years.
A total
of 7447 persons were enrolled (age range, 55 to 80 years); 57% were women. The
two Mediterranean-diet groups had good adherence to the intervention, according
to self-reported intake and biomarker analyses. A primary end-point event
occurred in 288 participants. The multivariable-adjusted hazard ratios were
0.70 (95% confidence interval [CI], 0.54 to 0.92) and 0.72 (95% CI, 0.54 to
0.96) for the group assigned to a Mediterranean diet with extra-virgin olive
oil (96 events) and the group assigned to a Mediterranean diet with nuts (83
events), respectively, versus the control group (109 events). No diet-related
adverse effects were reported.
Among persons at
high cardiovascular risk, a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts
reduced the incidence of major cardiovascular events.
Full
article in this link of The New England Journal of Medicine:
La dieta mediterránea reduce
los infartos e ictus un 30%
El efecto se potencia
si se enriquece con aceite de oliva virgen y frutos secos no fritos.
Emilio de
Benito, Diario El País de 25.2.13
Los
beneficios de la dieta mediterránea salen reforzados del último estudio que se
ha hecho sobre ella. El llamado Predimed no es un trabajo más: es el mayor
que se ha hecho en España, con 10 años recogiendo datos de casi 7.500 personas.
Y al conclusión es que cuando el régimen
alimenticio se enriquece con aceite de oliva y frutos secos la proporción de
accidentes cardiovasculares (ictus e infartos) baja un 30%.
El trabajo,
con financiación principal del Instituto de Salud Carlos III pero en el que han
participado 200 centros -el Centro de Investigación Biomédica en Reb de
Nutrición y Obesidad, (Ciberobn), el Centro Nacional de Investigaciones
Cardiovasculares (CNIC), la Universidad de Navarra- y han financiado la
Fundación Mapfre 2010, la Consejería de Salud de la Junta de Andalucía, el
departamento de Salud Pública de la Consejería de Salud de Cataluña, la
Generalitat Valenciana y el Gobierno de Navarra se ha publicado en la revista New England
Journal of Medicine.
El estudio
partió de que toda la población comía lo mismo, y se midió qué pasaba cuando se
alejaban del patrón. Este se fijó en función de 14 productos, cuya ingesta se
siguió durante casi cinco años para cada uno de los participantes. Esta especie
de lista control de lo que es la dieta mediterránea está formada por 10 gramos
de aceite de oliva virgen al día, 10 de aceite de oliva refinado, 25 gramos de
frutos secos, 125 de vegetales, 60 de pan integral, 60 de cereales refinados o
patatas, 40 de legumbres, 125 de frutas, 125 de pescado o marisco, 150 de carne
o derivados, 50 de dulces o bollería, 200 de lácteos y un consumo de alrededor
de 9 gramos de alcohol. Al ver si los voluntarios se separaban o no de este
modelos se pudo relacionar con su estado de salud.
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