Homemade olive oil: my first experiences with Thermomix.
The
first trial to produce olive oil,
was totally domestic: in the kitchen at home. The idea was to start experimenting to learn. In this case olive pits were removed, and I
used “gordal” variety, because it´s fairly easy to do it with this variety,
crushed in Thermomix,
and handbook kneading. For pressing
I used a rag rolled over a portion of crushed mass, forcing the pressure with two wooden spoons set
by the extremes of the rag. As
you can imagine, this process gave
a very low yield. In this press system, the “disadvantage” is that some
very fine jets of
liquid are ejected.
The month was not the best (September), because olives were not mature yet, and the obtained olive oil (obviously a small amount) had a very strong flavour. But it was of course, a beautiful dark green colour. Finally I mixed it with a good extra virgin olive oil, and the result was quite good. The photo shows the olive oil above the “alpechín” ( the useless part of the liquid obtained in pressing) still not removed.
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For this system, we must take into account two important tips: One, never do it without protection for clothes. And another, calculate well when your wife come back, to have enough time to clean the walls.
In next attempts, I crushed olives with pits in Thermomix. The stone fruits broke well and the blades were not damaged. Pits also provide some olive oil, and fragments are useful in the pressing function. But to achieve to break all olive pits, I needed a couple of minutes, and it was too long and produced an emulsified mass, from which I couldn´t obtain olive oil.
In
addition, pressing with rag is
an option only useful for very
small amounts of olive mass. So I
had to find a solution for that. But the answer will be in the next post.
Aceite de oliva casero: primeras experiencias con Thermomix.
La
primera prueba para hacer aceite de oliva fue totalmente hogareña: en la cocina
de casa. La idea era comenzar a experimentar para ir aprendiendo. En este caso
lo hice deshuesando la aceituna, usando la variedad gordal por ser bastante
fácil de hacerlo, triturado en Thermomix, y con amasado manual. Para el
prensado utilicé un trapo que enrollaba sobre una porción de masa triturada,
forzando la presión con dos cucharas de madera fijadas por los extremos del
trapo. Como podréis imaginar, este proceso dio un rendimiento bastante bajo. Ese
sistema de prensa, tiene el curioso inconveniente que algunos chorros muy finos
de líquido salgan disparados.
El
momento del año no fue el mejor (Septiembre), pues la oliva estaba muy verde, y
el aceite obtenido (obviamente una pequeña cantidad) tenía un sabor muy muy
fuerte. Eso sí, un color verde precioso. Finalmente lo mezclé con un buen
aceite virgen extra, y el resultado quedó bastante bien. En la foto se ve el
aceite por encima del alpechín, todavía sin eliminar.
Para
este sistema, hay que tener en cuenta dos consejos importantes: Uno, nunca
hacer esto sin protección para la ropa. Y otro, calcular bien cuando volverá tu
mujer, para que dé tiempo a limpiar las paredes.
En
pruebas posteriores, obtuve unos resultados muy escasos. Trituré las aceitunas
con hueso en Thermomix. El hueso se rompió bien y las aspas no se dañaron. El
hueso también aporta una cantidad de aceite, y sus fragmentos tienen una
función útil en el prensado. Pero para conseguir romper todos los huesos de las
aceitunas, necesitaba un par de minutos, tiempo excesivo que produce una masa
emulsionada de la que el aceite no se desprende.
Además,
el prensado con el trapo es una opción adecuada solo para muy pequeñas
cantidades. Así que había que buscar una solución para eso. Pero la respuesta
queda para el siguiente post.
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